Mænd dyrker også pilates!

På en stille sidevej i hjertet af Frederiksberg ligger Oasen. Her samles både kvinder og mænd til pilatestræning i rolige omgivelser - en til flere gange om ugen.

Mændene er stadig i undertal, men stadig flere møder op og punkterer myten om at pilates er en kvindeting.

 

Billedtekst: Pilatestræning i Oasen på Frederiksberg med fokus på en styrke, kropsholdning og balance.
Foto: Kenneth Løvholt

 

Mandlig styrke er mere end sixpack på maven eller overdimensionerede overarme. Mænd forholder sig idag langt mere bevidst til deres krop og de skader de får. Det fortæller pilates instruktør og psykomotorisk terapeut Dorte Lykke Holm, som flere gange om ugen underviser både mænd og kvinder på træningsstedet Oasen, Frederiksberg.

Pilates er absolut ikke kun for kvinder, fortæller Dorte Lykke Holm og fortsætter,

Jeg oplever rigtig mange mænd, som virkelig værdsætter den ugentlige pilatestræning og den personlige instruktion. Flere har endda øget deres højde pga. bedre kropsholding og stærkere korsetmuskulatur. Og så er der jo bækkenbundens træningsresultater, som vi ikke taler så meget om, men det er faktisk bevist, at træningen både forøger rejsningen og hjælper med at holde tæt”, siger Dorte Lykke Holm med et glimt i øjet.

 

Pilatestræningen i Oasen er bygget op om rolige, effektive og kontrollerede øvelser, som gør, at deltagerne efterhånden danner et solidt fundament af støttende og stabiliserende ryg- og bugmuskler. Det er den såkaldte kernemuskulatur, som på sigt forbedrer kropsholdningen og forebygger uhensigtsmæssige spændingsmønstre og smerter.

 

For mænd gælder det oftest såkaldte ”computerskader” – spændinger i nakke, skuldre og ryg. For nogle er det problemer med bækkenbunden eller stressbetonet uro i kroppen, mens andre mænd hidtil har trænet ensigt og lider af stive muskler. De bruger pilates som et supplement til andre træningsformer, for at få balance og smidighed, fortæller hun.

 

-For nogle – både kvinder og mænd – kan fokus på ro og balance virke provokerende. Alligevel opfordres deltagerne til at slippe spændinger og stress, og gennem åndedrætsøvelser og den rette træning, lærer man at være tilstede i nuet. Derned opnår mange at reducere stress, få et bedre overblik og følelsen af, at have magten over situationen, fortæller Dorte Lykke Holm.

 

Bækkenbund – er det ikke noget kun kvinder har?

Tænkte én af de mandlige deltagere, Niels H. Jespersen,  i starten og fortsætter:

”Det med at se ind i sig selv og mærke ting og sager – ligger de fleste mænd fjernt. Uden at vide hvad pilates var, kastede jeg mig ud i det. Årsagen var problemer i forbindelse med stillesiddende arbejde foran computerskærmen. Men øvelserne hjalp mig efter nogen tid, for der er en del teknik, som skal på plads, før man får det fulde udbytte.  Jovist har vi mænd også en bækkenbund! Nu bruger jeg også pilates-teknikken i andre sammenhænge, for jeg opdagede at øvelserne kunne bruges, f.eks. i motionscenteret”, fortæller Niels.

 

Læs mere på www.pilatestraening.dk eller kontakt instruktør

Dorte Lykke Holm, t: 60 76 91 67, e: info@pilatestraening.dk